Göteborg

Jahapp. Då är jag tillbaka i Göteborg.

Första veckan bodde jag hos syster och systerbarn. Jag levde mysigt familjeliv, började jobba på Göteborgs-Posten och fick vinterkräksjukan (en present från treåringen tillsammans med en hel hög fint abstrakta teckningar). Andra veckan flyttade jag in i ett rum jag hyr i tredje hand av en nederländsk kille på vift någonstans. Det är en konstig lägenhet. Inredningen är ”barock kombinerat med barnkalas”, som min flytthjälp uttryckte det. Lite regnbågstema kan man säga. Ett rum är grönt, ett annat rött, ett tredje lila. Kasta in några kristallkronor och omaka loppismöbler så får ni bilden. Boendet är tillfälligt, naturligtvis. Det krävs både tid och tur för att lyckas nästla sig in i Göteborgs bostadsdjungel. Men för stunden trivs jag bra i mitt gröna barockrum.

Sista veckan på Gotland var sprängfylld med avskedsfikor, avskedspromenader och avskedskramar. Det är alltid vemodigt att lämna en plats, såklart. Men jag ångrar mig inte. Nu är det dags att återupptäcka Göteborg.

Min sista bild från ett frostigt Visby.

Publicerad 05.02.2018 kl. 18:17

29

Förra året på min födelsedag var jag helt ny i Visby. Det var min andra dag på ön och jag kände ingen. Jag minns att jag satt på en mur med en cigarett i mungipan, spanade ut över stan och tänkte stora tankar. Tills jag fick nog och gick på bio och såg Star Wars.

I år satt jag varken på en mur eller gick på bio. Under det år jag bott i Visby har jag hunnit lära känna ett helt gäng fina människor och det kändes självklart att fira min födelsedag tillsammans med dem. I bastun förstås. Efter några havsdopp sätter vi oss på tork på ett av de få vinteröppna ölhaken. Vi skålar in mitt sista år innan trettioårskrisen och jag känner mig mer än nöjd.

När jag kommer hem på natten sitter jag en stund i köket och knaprar på de (något brända) chokladkakor jag fått en av en kompis. Jag tänker att livet är bra lustigt när allt kommer omkring, och att det inte är så farligt att bli äldre. Mycket blir ju bättre med åren, trots allt.

Det är sällan jag kunnat plocka blommor på min födelsdag. Tydligen går det på Gotland.

Publicerad 11.01.2018 kl. 16:34

Finlandssvensk gotlänning

En kompis har dragit med mig på Finlandsfest på biblioteket. Självständighetsfirande i förskott. Jag hade först inte tänkt gå, men när jag sitter i publiken och hör Tove Janssons Höstvisan spelas på dragspel är jag glad att jag ändå följde med. Jag märker att mina ögon tåras och jag översköljs av ett intensivt vemod. ”Den här låten är så vacker”, viskar jag till min kompis, men det är mer än så. I den låten känner jag hemma.

I festprogrammet ingår även en paneldiskussion om minoritetsspråkens ställning i Sverige, och i synnerhet finskan. Det talas mycket om det långvariga förtrycket av finsktalande, men också om bristen på kunskap om Sveriges och Finlands gemensamma historia. En av paneldeltagarna, landshövdingen på Gotland, blir omedvetet ett exempel på denna okunskap när hon blandar ihop finlandssvenskar och sverigefinnar. Ingen rättar henne, men jag känner nästan hur en kollektiv suck går genom publiken. Inte ens i en paneldiskussion om minoriteter kan vi räkna med att bli benämna på rätt sätt. Det är tragikomiskt.

På vägen känner jag ett starkt behov av att hålla mig kvar i min finländska sinnesstämning, så jag lyssnar på finsk musik medan jag går längs havet. Det blir en lite märklig blandning av Yö, Jukka Poika och Paleface. Det är inte direkt hemlängtan jag känner när jag går där och nynnar på finska, det är snarare en glädje över att ha växt upp i ett annat land och alla tillgångar det för med sig. Jag är glad över att tillhöra fler platser än en, och jag är glad över att känna mig hemma i Höstvisan. Lite vemodig, men glad.

Publicerad 26.11.2017 kl. 15:03

Sommarminne 10: ”Det är som på tv!”

Det här sommarminnet är från förra sommaren, men det är så starkt att det förtjänar att bli framplockat ur minnet många gånger.

Jag är på festival i Tyskland med min tyska kompis som jag ibland brukar gå på festival med. Vi kör alltid all in med tält, klibbig pasta tillagad över spritkök och sömnlösa nätter. Ni vet hur det är. Det här året var det tänkt att en kille min kompis känner skulle följa med, men han cyklade i diket veckan innan och slog sig blodig och fick hjärnskakning. Han var med andra ord inte på festivalhumör. Istället bestämde vi oss för att ge bort hans biljett till en tjej som min kompis lärt känna på en flyktingförläggning där hon jobbar. Och så blev det jag, min tyska kompis och hennes irakiska kompis som åkte iväg mot lervälling och non-stop-techno.

Tjejen, jag kallar henne M, är en av alla dem som korsade Medelhavet under den stora flyktingvågen och söker asyl i Tyskland. Hon lär sig tyska, vill börja studera och är intresserad av dans och idrott. Och hon är helt förundrad av den nya världen omkring henne. När vi kommer fram till lägerområdet och ska slå upp vårt tält hoppar hon bokstavligen upp och ner av glädje. ”Det är som på tv! Det känns som att jag är inne i en film!” Hennes glädje smittar av sig och vi andra kan inte låta bli att skratta. För oss är det bara en festival bland andra, för henne är det en helt ny värld som öppnat sig.

M berättar om sitt tidigare liv i en mindre stad i Irak. Hur hon som kvinna inte kunde röra sig ute på egen hand och hur hon varje dag skjutsades från hemmets dörr till skolans dörr och tillbaka igen. Hon berättar att hon ibland fick åka hem till en kompis någon timme (men samma kompis hade inte tillåtelse att åka hem henne) och att största delen av tiden kretsade kring att laga mat. Hennes syster hade gift sig med en man som förbjudit systrarna att ha kontakt, och hennes bror som hon kommit till Tyskland tillsammans med var kontrollerande och ville ständigt hålla koll på henne. Relationen till föräldrarna i Irak var också ansträngd. ”Vet de om att du är här?” frågar jag. ”Du menar här, på festivalen?” frågar hon, och jag förstår att jag ställt en dum fråga när jag ser hennes ansiktsuttryck. Hon fortsätter med allvar i rösten: ”Nej, de vet absolut inte att jag är här.” Det är viktigt att ingen får veta. Hon vill inte att bilder läggs ut på nätet och hon använder inte sitt eget namn i sociala medier.

Under de följande dagarna får M uppleva mycket för första gången. Sova i tält, bära shorts, göra konster med en hula hula-ring (”det har jag drömt om hela mitt liv”), ragga, hångla. Hon är som ett barn i en godisaffär, hungrig på livet på ett sätt som är rörande genuint. Och samtidigt finns vetskapen om att allt kan tas ifrån henne. I mitten av asylprocessen vet hon inte om hon bara är på besök i ”filmen” eller om det här kan bli hennes nya verklighet. Jag känner mig plötsligt oförtjänt priviligierad och får en konstig klump i magen.

En dag brister det. Inte för M utan för mig. Hon står barfota i gräset och snurrar med hula hula-ringen när hon ser en kille gå runt med kamera och filma festivalfolket. Hon fryser till. ”Det här är inte bra. Tänk om han lägger upp filmen någonstans.” säger hon och låter hula hula-ringen falla till marken. Jag springer efter killen och förklarar situationen. ”Visst, visst, ingen fara.” säger han och jag återvänder till M. ”Det är okej.” säger jag och känner samtidigt hur klumpen i magen söker sig upp i halsen och min röst blir allt grötigare medan jag försöker hålla tillbaka tårarna. Plötsligt står jag där och gråter och det känns otroligt pinsamt och egoistiskt. M kramar mig och tröstar. Hon som flytt krig och förtryck tröstar mig. Allt är omvänt och uppochner.

När jag senare pratar med min tyska kompis blir hon inte förvånad. ”Jag vet, allt blir så … verkligt. Det känns.” Jag förstår vad hon menar. Det är hemskt att tänka att vi måste uppleva något personligen för att det ska kännas på riktigt. Men det är självklart, den upplevda verkligheten kommer alltid att vara mera ”på riktigt” än den verklighet som speglas i artiklar och på tv. För M var jag antagligen bara en liten biroll i festivalfilmen hon klivit in i, för mig var hon så mycket mer. 

Och ja, ett och ett halvt år senare bor M kvar i Tyskland. Hennes första festival blev sannolikt inte den sista, tack och lov.

Min kompis har en förkärlek för engångskameror. Därav oskärpan.

Publicerad 19.11.2017 kl. 21:40

Sommarminne 9: Nunnor och mjöd

Det är en vanlig augustikväll och jag strövar genom Visby innerstad när jag ser en man med en mystisk kåpa över huvudet stå och glo i ett gathörn. Längre fram på gatan står ett gäng kvinnor i lustiga hattar, och inne på Coop köar en barfota kille invirad i en tjock mantel för att köpa bananer och Risifrutti. Det slår mig förstås att medeltidsveckan är här.

Jag trodde inte att det skulle vara ett så stort evenemang. Ett gäng figurer i konstiga kläder som sitter i ett hörn vid muren och dricker mjöd, så föreställde jag mig medeltidsveckan. Inte att hela stan skulle förvandlas till ett enormt lajv där man stöter på riddare och korsfarare så fort man öppnar dörren. På vissa platser är vi ”samtidsklädda” så få att det nästan känns som om det är vi som lajvar samtid och inte de som lajvar medeltid. Caféerna är fulla av drängar, affärerna kryllar av narrar och i bibliotekets datasal sitter en medeltida låtsasnunna och surfar (vid samma dator sätter sig senare en gubbe och kollar på youtubeporr, vilket förstås är olämpligt men och en lite lustig kontrast).

Det fina med medeltidsveckan är att det ordnas en massa kulturevenemang i stan, och många är dessutom gratis. Jag går på en handfull konserter och dansföreställningar som ordnas runt om i kyrkoruinerna, och en kväll går jag och en kompis på en medeltida krog där vi köper mjöd som vi dricker ur lerkrukor bredvid ett helt gäng rövarna-i-Ronja-Rövardotter-look-alikes. Jag har lite svårt att smälta in och tycker egentligen att det hela påminner om en påkostad maskerad som aldrig tar slut. Men nåja, lite roligt är det att se vuxna mänskor leka och konserterna var riktigt bra. Efter nio dagar tar ändå maskeraden slut och vår medeltida stad blir någorlunda samtida igen. Fram till nästa år.

Publicerad 11.11.2017 kl. 14:59

Vilda djur i villan

Vi har ingen aning om hur kråkan kom in i huset, eller hur länge den varit inomhus innan den blev avslöjad. Vår uppskattning är att den flugit runt ungefär hela dagen. Den hann nämligen skita rätt mycket. Medan jag är på jobbet upptäcker mina rumskompisar inkräktaren till slut, och jagar den från rum till rum medan den kraxar och skiter lila fågelbajs över våra möbler. Till slut flyger den in i mitt rum, släpper en klick på min stol, och hittar ut genom fönstret. Herregud, säger jag när jag får höra historien. Tur att den inte sket i sängen!

Andra djur som oförklarligt hittat in i vårt hus: cirka hundra bin. De kommer inte samtidigt, utan fyra fem per dag. Genom våra stängda fönster och dörrar materialiserar de sig och surrar sedan sömnigt omkring i rummen. De är mycket dåsiga och flyger ofta rakt in i väggar och tak tills de faller till golvet och dör. Ibland på kvällen kryper de in till mig under täcket. Varmt och mysigt, tycker bina. Väldigt omysigt, tycker jag.

Undrar vad som flyttar in härnäst. En hare skulle kunna trivas. Eller ett litet rådjur att mysa med i soffan. Vi får se.

Publicerad 07.11.2017 kl. 21:39

Sommarminne 8: Den andra ön

Man skulle kunna tro att det är lätt att sig från Gotland till Åland. Från en ö till en annan. Men nej. Jag får ta färja till Nynäshamn, buss till Stockholm, övernatta i Stockholm, buss till Kapellskär och slutligen färja till Mariehamn. Ett stort projekt för en augustihelg, men det var det värt.

Det var tjugofem år sedan jag besökte släktgården på Åland senast, så mina minnen är väldigt diffusa och från en treårings perspektiv. Nu fick jag nya färska minnen av de friska sydvästvindarna på stranden och det knarrande golvet i den hundraåriga villan. Jag får höra andras minnen av platsen, och minnen av minnen som förts vidare och nu smälter samman med mina egna minnen.

På vägen hem övernattar jag hos en kompis i Stockholm igen. Vi äter linschips och spelar sällskapsspel tills vi somnar, och följande dag åker jag tillbaka till min egen ö. Precis som Sverige är storebror till Finland känns också Gotland som en storebror till Åland. Lite större, lite finare, lite pampigare. Och för mig personligen, både lite mer och lite mindre som hemma. 

Publicerad 04.11.2017 kl. 18:21

Stormbad

Det är storm igen, men vi har bestämt oss för ett dopp i Östersjön och då får det bli så. 

När vi springer från bastun mot havet med utsträckta armar känns det nästan som att flyga. Vi skriker rakt ut i luften och stormen dränker våra röster utan problem. Bryggan är under vatten. Fyrametersvågorna gör det omöjligt att simma, så jag greppar tag i en påle vid bryggan och väntar på att havet ska skölja över mig. Jag sveps med av kraften i de iskalla vågorna och springer tillbaka till bastun i en mix av eufori och panik. 

Innan jag slinker in i bastun ser jag hur vi blir fotade av skrattande turister i dunjackor. Bastubad i storm är en tydligen en sevärdhet i Visby under lågsäsong. 

Sedan går vi hem till mig och dricker te och äter glass. Min franska och rumänska kompis har badat bastu tidigare, men för turken var östersjödoppet det första. "Det här måste vi göra igen!" säger han med eftertryck. Jag kan bara hålla med.

Publicerad 29.10.2017 kl. 20:18

Sommarminne 7: Vindkraftverk x 80

”Följ med till mitt jobb imorgon!” Min enda finska kompis på Gotland (vi lärde känna varandra på en fest och har sedan dess träffats ibland för att prata om hur mycket vi saknar karelska piroger) är den första att välkomna mig tillbaka till ön efter semestern. Jag har precis klivit av planet från Helsingfors och har en ledig vardag kvar innan jobbet kör igång.

Att spendera sin sista semesterdag på någon annans arbetsplats är kanske inte ett självklart val. Om inte arbetsplatsen är en vindkraftpark på öns sydspets. Jag har aldrig sett den delen av ön och ser framför mig en sista somrig roadtrip. Precis så blir det. Tidigt på morgonen kör vi iväg, jag, min finska kompis och en finsk kompis till min finska kompis som är på besök. Vi lyssnar på finsk hiphop på högsta volym på ett mycket roadtrippigt sätt medan vi kör söderut längs kusten.

Framme vid vindkraftparken kokar vi kaffe och min kompis förbereder sig för att ta emot de första turistgrupperna. Det är en enorm vindkraftpark med åttio kraftverk som reser sig som höga vita träd över hedarna. Vi går in i ett av dem och sedan har vi sett det mesta som finns att se. Efter det cyklar vi runt lite på ett par elcyklar tills vi får punktering och leker med ett par vr-glasögon tills batterierna tar slut. Resten av dagen dricker vi kaffe i en liten vindkraftstuga och pratar om karelska piroger och annat fosterländskt. Så som man gör.

På vägen tillbaka till Visby kör vi en omväg via ett jordbruk som min kompis har hört att har en självplockningsåker. Vi släpper ner några slantar i en plåtburk och gräver sedan ner händerna i jorden för att dra upp våra egna potatisar, morötter, lökar och palsternackor. Underbart. Självplockad mat smakar alltid bäst. Efter en pizzapaus kör vi till slut hem med lagom mycket jord under naglarna. En roadtrip blev det, absolut.

Vind och vatten.

Sol och jord.

Publicerad 26.10.2017 kl. 18:38

Sommarminne 6: Låtsassemester

”Hej! Kul att se dig igen! Hur är det med … allt?” Det är alltid svårt att veta riktigt var man ska börja när man träffar en kompis man inte sett på över ett år. Den här kompisen (från Tyskland) lärde jag känna när jag studerade i Göteborg och sedan dess har vi hälsat på varandra en eller ett par gånger per år. Nu augustisemestrar hon i Visby med sin pojkvän och deras bebis och en Volkswagen husbil från 1987.

De slår sig ner på en campingplats nära stan och första kvällen lagar vi mat i deras lilla husbilskök, dricker några folköl och ger varandra en resumé över vad som hänt det senaste året. Deras semesterhumör smittar av sig och jag försöker låtsas att jag också har långledigt och håller på att bila runt i Nordeuropa.

De två följande dagarna leker jag guide i Visby och lyckas leda dem relativt rätt genom gränderna. Vi fikar, äter glass, fikar igen, lagar mera mat i deras husbilskök och dricker lite mera ljummen folköl. Det är skönt att bara hänga och ta det lugnt, leka lite med bebisen och prata minnen från en långt mycket vildare studietid.

Efter helgen packar de ihop och kör tillbaka till Tyskland och jag återgår till min inte-längre-semester-vardag med jobb, matlagning i riktiga kök och mycket färre glassar.

Publicerad 19.10.2017 kl. 19:43

Väder och vind

Hela våren i Visby var så solig att jag kan räkna molnen jag såg på en hand. Det ledde till solbrännor och vattenbrist.

Hela hösten däremot har varit en enda lång storm. Det regnar in på kontoret och när jag går längs stranden stänker vågorna saltigt havsvatten i ansiktet på mig. Båtar ställs in på grund av blåst och jag fantiserar om solsken medan jag vräker i mig D-vitamin.

Idag var det ett sällsynt uppehåll i stormandet, så jag passade på att plocka ruttnande päron i vår trädgård (sju sopsäckar!) och klippa gräs. Nästa på vecka fortsätter regnet.

Publicerad 15.10.2017 kl. 19:07

Sommarminne 5: Barfotadans

Jag imponeras när folk får en idé och sedan verkligen går in för att genomföra den. All in. Kollektivet på ekogården ville ordna en internationell fredsfestival med seminarier, workshops och konserter, så de ansökte om finansiering men fick oväntat avslag överallt. De bestämde sig för att slutföra projektet i alla fall och hamrade ihop scener, byggde ett café, reste några tält och skramlade ihop tillräckligt med slantar för att flyga dit några band. Sedan turades de om att laga mat för 150 festivaldeltagare och såg till att alla trivdes. Imponerande. Tänk så vackert det skulle vara om denna talkoanda var norm snarare än något att imponeras över. Jag har faktiskt en optimistisk känsla av att vi går i den riktningen!

Själv cyklade jag ut till gården två kvällar för att dricka te och höra på musik. En kväll spelar ett glammigt reggaeband från Uppsala och de får nästan bokstavligen natten att gunga. Mot slutet av spelningen står hälften av publiken uppe på scenen och dansar med bandet och resten av oss står i gräset och spontankramar våra vänner. En aning hippieflummigt, javisst, men fint.

Mitt under konserten ser jag en bekant som jag inte träffat på länge. Han kom till gården för tre månader sedan (om jag inte hade vetat det hade jag kunnat göra samma bedömning genom att kasta ett öga på hår- och skägglängd), och nu ska han snart flytta fastän han hade tänkt stanna längre. ”Jag älskar det här stället, men jag behöver gå vidare och lära mig annat för att utvecklas.” Han säger något i den stilen och jag säger något om att det är rätt beslut, man ska lyssna på sig själv och känna efter vad som känns rätt. Följa magkänslan och bla bla bla. Sedan pratar vi lite om hur svårt det är att veta vilka beslut som är de rätta och det slår mig när vi pratar att jag har haft samma diskussion så många gånger förut med så många andra att mina repliker nästan känns inövade.

På något sätt känns det trösterikt att spegla sig i andras beslutsångest och förvirring. Det är inte bara jag, stora delar av min generation är drabbad av någon form av kollektiv rastlöshet och en ständig känsla av flyktighet. Det är inte så konstigt. Vi har fostrats i en tid som är rörlig och osäker, men samtidigt full av fler möjligheter än vi kan greppa. Vi har lärt oss att sträva efter lycka och att lyckas, att hitta oss själva och förverkliga oss själva. Och snabbt ska det gå, förstås. Det är klart att vi blir lite yra och vilsna av alltsammans.

Jag önskar killen lycka till med sin nya resa vart den än för honom, och när konserten tar slut hjälps vi åt att bära in instrumenten i växthuset i skydd från regnet som försiktigt börjar strila ner från natthimlen.

Det var den sommarnatten.

Publicerad 11.10.2017 kl. 22:02

Magiska Österbotten

Jag blev galet glad när jag fick höra att Iiris Viljanen skulle spela på kulturnatten i Visby. För det första är hon otroligt bra, och för det andra känns det speciellt att höra finlandssvensk musik på en scen i Visby. Österbottnisk dessutom.

Både Vasas Flora och Fauna och Iiris Viljanen är hypade av musikredaktörer och indie kids i Sverige just nu, och med all rätt. Det känns lite lustigt att läsa i DN att dagens musik från Österbotten får ”landskapet på andra sidan Östersjön att framstå som något slags magiskt rike”. Jag fnissar så kaffet fastnar i halsen. För mig är naturligtvis Österbotten allt annat än magiskt. Men jag förstår dem. Det måste vara fascinerande med ett landskap i ett annat land som är som Sverige, men ändå inte riktigt. Där det talas konstiga dialekter, görs obegripliga referenser och firas okända högtider som ”veneziansk afton” (DN-artikeln har faktiskt en faktaruta för att förklara detta konstiga fenomen). Det är inte helt ologiskt att Österbotten framstår som en märklig plats, kanske till och med magisk. Men när svenskarna dras till det udda och exotiska i den österbottniska musiken så dras jag till den av helt motsatt anledning. Jag dras till det hemvana, trygga och definitivt o-exotiska i att förstå referenserna utan en förklarande faktaruta.

Och konserten då? Den var fantastisk. Jag satt bakom en gubbe i plufsig dunjacka (det var kallt i lokalen) så jag såg inte mycket, men jag hörde desto mer. Mera musik från magiska Österbotten, tack!

Publicerad 09.10.2017 kl. 22:54

Sommarminne 4: Jeppis i juli

Semestern inledde jag med att vara tärna på ett mycket fint bröllop. Jag blev lite tårögd i något skede som jag alltid blir på bröllop. Det är ju så vackert när vänner hittar rätt. Sedan följde tre veckor med långa lunchträffar, ännu längre cafébesök, och ännu ännu längre promenader kors och tvärs genom staden. Allt detta med fina vänner från tiden då den stora världen ännu låg långt borta för oss alla. Det går inte att besöka hemstaden utan att drabbas av en viss dos nostalgi, på gott och ont.

Så umgicks jag också med föräldrar och syskon och syskons barn och bebisar och vänners bebisar. Bebisarna var söta som bebisar brukar vara, och det var riktigt mysigt att få vara moster/faster/tant med hela bebisgänget.

Jag hann också med en resa till Helsingfors där jag klämde in några halvbra utställningar på Kiasma och HAM mellan luncher, fikor och middagar med helsingforsvännerna. Också Helsingfors är en nostalgisk plats, såklart, men staden är i ständig rörelse så vid varje besök möts man på sätt och vis av en ny stad. En stad som både lockar och skjuter ifrån i någon sorts obegriplig dragkamp.

Sedan flyget tillbaka till min ö där det är fem grader varmare och femtio procent soligare än i Jakobstad. Och femhundra gånger mindre nostalgiskt, än så länge.

Publicerad 05.10.2017 kl. 20:42

Fåglar

Jag har turen att bo på cirka tjugo sekunders promenadavstånd från havet. Jag kan med andra ord inte undvika att gå dit ganska ofta, och varför skulle man vilja undvika det? Havet är bland det vackraste som finns. Förra veckan var det dessutom sommarvarmt, så jag gick en promenad längs stranden och hälsade på sjöfåglarna som en riktigt pensionär. Efter en stund blir jag stalkad av en manisk katt som förföljer mig en halv timme och skrämmer bort alla fåglar. Men några hann jag få på bild i alla fall.
 

Publicerad 01.10.2017 kl. 19:12

Tove Lillsund heter jag och det här är mina historier från Jakobstad, Helsingfors, Bangkok, Stockholm, Göteborg och alla andra platser jag passerar på vägen mot oklara mål.

Senaste kommentarer